Nyhet

K21 ger Röhsska Museet en ny öppning.

Att göra ny entré på en av Göteborgs mest kända museibyggnader och få arbetet att se ut som om det gjordes för drygt hundra år sedan, det är en uppgift som kräver sin man. Likväl som att bygga en lyftplattform för rullstolar, som perfekt smälter in i en befintlig kalkstenstrappa.
När museet för design, mode och konsthantverk, Röhsska Museet, återinvigdes i februari i år fanns där en ny entré på plats. Den var i modern design, men perfekt integrerad i tegelfasaden från 1916. Den var en del i arbetet för att göra entré- och källarplan mer tillgänglighetsanpassade, tillsammans med handikapptoaletter och rullstolsramp. Detta jobb, plus lite annan uppfräschning utfördes av oss.
– Utmaningarna var framförallt att riva och återanvända de delvis utsmyckade originaltegelstenarna i fasaden, att få bruket i samma kulör som den gamla och att ge de nya trädelarna i receptionsdisken samma nyans som de befintliga, som hängt med i över hundra år, säger Alexander Timar som tillsammans med sin kollega Anders Nyström varit ansvarig för arbetet med Röhsskas renovering.