Nyhet

Resecentrum i Angered belönat med Trafikverkets arkitekturpris

Vartannat år delar Trafikverket (i samarbete med Sveriges Arkitekter) ut ett pris till en omsorgsfullt utformad och välfungerande infrastrukturanläggning som motsvarar höga krav på god arkitektur, hållbarhet och hänsyn till natur- och kulturvärden.

I år vann Angereds Resecentrum, som vi varit entreprenörer för, och juryns motivering löd: “Resecentrumets utseende och placering är ett samarbete mellan arkitekten, stadsdelsförvaltningen och den lokala gruppen Unga Stadsutvecklare utifrån en gedigen medborgarprocess. Huset är väl utformat, som en glänsande femsidig ädelsten, ett nav för stadsdelen och de resande.” Priset delades ut på Sveriges Arkitekters Arkitekturgala den 10 mars.

Några arkitektoniska detaljer värda att notera är att det nya resecentret har en stomme av limträ, fasader av glas och paneler av mässing. Glastaket går i nock och ett mässingskonstverk av Caroline Bäckman är ingjutet i terrazzogolvet i vänthallen. Vidare har byggnaden pentagonformat klimatskal och skärmglastak samt rombformade fönster.

Arkitekt för Angereds Resecentrum är Wingårdh arkitektkontor och ansvarig arkitekt är SAR/MSA Gert Wingårdh.

Foto: William Gustavsson